Zorg dat u altijd bereikbaar bent tijdens de behandeling.

Na de behandeling kan uw dier vermoeid zijn, doe verder die dag rustig aan met uw hond.

Laat uw hond goed uit voor u hem naar de trimsalon brengt. De behandeling zal enige uren in beslag nemen en het is vervelend als de hond zijn behoefte zolang op moet houden.

Probeer uw dier zo droog mogelijk naar de trimsalon te brengen, aangezien een natte vacht niet behandelbaar is.

Indien uw dier een medische afwijking heeft en/of een besmettelijke aandoening (kennelhoest, ringworm e.d.) en/of loops is, willen wij dat graag van tevoren weten. 

Breng de hond altijd aan de lijn en de kat in een degelijke vervoersmand.

Breng uw dier nooit met een volle maag.

Tenslotte nog het verzoek uw dier vrij van vlooien te brengen. Er zijn tegenwoordig goede bestrijdingsmiddelen te verkrijgen bij de dierenarts.

 

VERZORGINGSTIPS VOOR UW HOND:

Probeer uw hond regelmatig te borstelen/kammen met de hiervoor geschikte materialen. Mocht u niet weten wat u precies nodig heeft? Ik geef u graag advies.

Gebruik altijd eerst de borstel en pas daarna de kam, hiermee kun je controleren of je alle klitjes goed hebt weggeborsteld. Mochten er toch nog klitten zitten, pak dan weer opnieuw de borstel en borstel hetzelfde stukje voorzichtig weer opnieuw en check daarna weer met de kam, net zolang totdat de klitjes verdwenen zijn.

Begin altijd onderaan de poot en werk, laagje voor laagje, dan langzaam omhoog, poot voor poot. Begin dan achteraan op de rug met borstelen (bij de staart) en borstel langzaam steeds een plukje erbij pakkend aan de nek toe. Op deze manier ga je de hele hond bij langs.

Vergeet ook de oksels en de liezen niet. Bij de oksels kun je de voorpoot voorzichtig naar voren optillen, zo krijg je meer ruimte en zicht om de oksel te borstelen. Bij de liezen kun je de achterpoot voorzichtig een stukje opzij tillen, zo krijg je meer ruimte en zicht op de liezen. Wil je hond op de rug of zij liggen? helemaal prima, zo kun je er makkelijk bij.

Hou het borstelen leuk en zorg dat je de hond geen pijn doet door hem aan te klitten te trekken, want dan krijgt hij een hekel aan het borstelen en kammen. Lukt het niet meer om door de vacht te komen? Neem dan contact op.

Wast u uw hond thuis? Zorg er dan voor dat de hond klitvrij in bad gaat. Doe je dit niet dan krijg je door het wassen alleen nog maar meer klitvorming! Tijdens het drogen, al dan niet met föhn, borstel je de vacht door met een slickerbrush, zodat de vacht mooi los valt en niet in plukjes opdroogt. Dan heb je echt eer van je werk!

Furminators, echt of nep, raad ik ten zeerste af! Ze beschadigen de vacht waardoor de hond (of kat) alleen maar meer haar gaat verliezen... Niet gebruiken dus.

En bedenk tenslotte dat u de hond niet voor de trimster kamt maar voor de hond zelf.. Vaak hoor ik: sorry ik heb geen tijd gehad om te kammen en hij heeft allemaal klit. Dit is spijtig voor de hond, want ontklitten is namelijk geen pretje..

 

Slickerbrush..

 

VERZORGINGSTIPS VOOR UW KAT:

Probeer uw kat van jongs af aan te wennen aan het borstelen en kammen.

Kijk goed naar de signalen die uw kat geeft, raakt hij geirriteerd of gestresst stop dan even met wat u aan het doen bent en stel de kat op zijn gemak. Ga daarna weer rustig verder. Mocht de stress zo hoog oplopen, stop dan met de kamsessie en ga een volgende keer weer verder. Beter vaker in kleine etappes dan in één keer met veel stress. Mocht het u niet lukken om de kat te borstelen of te kammen of vind u het spannend, dan kunt u het beter aan de professional overlaten.

'Aai' de kat regelmatig met een lichtvochtige zeemlerenlap, zo bootst uw de kattentong na en haalt u de losse haren makkelijk uit de vacht.

Ook bij een kat gebruik je eerst de borstel en dan de kam, het liefst niet een te fijne kam (hier trek je onnodig haren mee uit de huid, een kat laat zijn haren heel makkelijk los waardoor er snel kale plekken kunnen ontstaan.) Ook begin je achteraan op de rug en borstel je steeds laagje voor laagje een richting de nek. Zijkanten: onderaan beginnen en richting rug werken. Op deze manier borstel je steeds een klein stukje en pak je er steeds een nieuw plukje bij waardoor je goed zicht hebt op je werk en snel kunt controleren of er klitjes zijn. Na het borstelen controleer je nog een keer met de kam, ook weer achteraan of onderop beginnen. Je kunt je werk opdelen in stukken, de ene dag de linkerachterkant, volgende dan linkerzijkant enzovoort. Dit om het voor kat en baas leuk te houden.

Kleine klitjes kun je vaak ook wel uitpluizen met je vingers, denk er dan aan dat je niet aan de huid trekt. Voorzichtig een tornmesje gebruiken kan ook, denk om de huid! Liever géén schaar gebruiken! Een kattenhuid is heel los en voor je het weet knip je er in.

Heeft uw kater last van een vette plek op zijn staart (de zogenoemde katerstaart)? Besteed hier dan wat extra aandacht aan, deze plek is namelijk gevoelig voor klitvorming. Wat te doen: strooi wat maïzena op de vette plek en borstel dit uit met de slickerbrush en herhaal dit zo vaak als nodig, de maïzena neemt het vet op en hierdoor reduceer je de klitvorming. 

Mocht het u ondanks alle adviezen hierboven niet lukken om uw kat goed te kammen, dan kunt u altijd contact opnemen voor advies of een afspraak.

Hou de kat losjes vast, dus niet in de houdgreep, daar wordt hij alleen maar onrustig van. Verder... denk goed aan uw eigen veiligheid, een kat kan gemeen krabben of bijten als hij het niet ziet zitten.. 

Mocht u met de kat naar de trimsalon komen, zorg dan dat de kat gewend is aan de vervoersmand, dit om onnodig stress te voorkomen. Het fijnste is een mand waar de deksel van open kan, dit is voor de kat veel prettiger dan een opening aan de zijkant. Ook kunt u de vervoersmand van te voren in sprayen met wat feliway om de reisstress wat te verlagen.