Kattentrimmen een vak apart...


De kunst is om de kat zo te benaderen en te behandelen dat het voor de kat zo min mogelijk stress oplevert. 

De meeste katten laten zich prima behandelen in de trimsalon en daarom is het niet altijd nodig om de kat onder narcose bij de dierenarts volledig kaal te laten scheren.

Ook voor een kat geldt: jong geleerd is oud gedaan... oefen dus al op jonge leeftijd met uw kat door hem regelmatig te kammen en te borstelen. Kunt u hier advies of hulp bij gebruiken, dan sta ik graag voor u klaar met raad en daad.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

U blijft er als baasje altijd bij. U bent een vertrouwd persoon voor de kat en dat geeft de kat een veilig gevoel. Daarbij kunt u, indien nodig, een handje helpen bij het vasthouden van de kat, of rustig tegen hem praten en wat kroelen om hem op zijn gemak te stellen. Verder is het aan te raden om een vertrouwd kleedje mee te nemen van de kat, ook dat geeft de kat minder stress.

Eerst worden de gegevens genoteerd van uw kat en alle bijzonderheden die nodig zijn om te weten zoals ziektes etc.

We bekijken samen de kat en stellen een plan van aanpak op. Dit kan betekenen alleen borstelen/kammen of deels borstelen/kammen en deels scheren indien nodig (bij klitvorming op bepaalde plaatsen)

Soms kan het nodig zijn de kat helemaal te moeten scheren als de vacht helemaal vervilt is.

Ook bestaat er de mogelijkheid om alleen de buik te scheren omdat dit vaak een lastige plek is om bij te houden voor de baasjes.

In sommige gevallen moet de kat ook gewassen worden. Indien dit niet nodig is doen we dit liever niet om onnodige stress te vermijden.

Voordat we gaan borstelen of scheren worden de nagels geknipt, dit voor ieders veiligheid. 

Ik gebruik Feliway om de stressdruk wat te verlagen, er worden geen verdovende- of slaapmiddelen gebruikt.

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Mocht uw kat zo bang of gestrest zijn dan is het advies om uw kat onder een roesje bij de dierenarts te laten behandelen.

Soms kan het beter voor de kat zijn om de trimbehandeling thuis te laten plaatsvinden, bijvoorbeeld door vervoersstress, neem contact op over de mogelijkheden.


Is het geen overbodige luxe om met de kat naar de trimsalon te gaan?

Nee, zeker niet. Bepaalde kattenrassen met lang- of halflang haar, zoals bijvoorbeeld Perzen, Maine Coons en Noorse Boskatten kunnen snel last krijgen van klitvorming/vervilten van de vacht. Zeker als deze katten ook buiten komen. Om dit te voorkomen is een frequent bezoek aan te trimsalon aan te raden.

Ook voor oudere kortharige katten kan een bezoek aan de trimsalon uitkomst bieden. Doordat oudere katten wat strammer worden lukt het ze vaak niet meer om zichzelf goed op de rug te kunnen wassen/verzorgen waardoor ze vaak bovenop de rug last kunnen krijgen van klit/viltvorming.


Nagels knippen bij de kat.